Hopp til hovedinnhold

Bunad, identitet og Ahmed Umar

Bunad og identitet har vært et tema for diskusjon en stund. For noen år siden var det bunad og hijab som var tema, i år har det vært kjønnsnøytral bunad som har vært mest fremme i lyset. På vårt jubileumsseminar på lørdag (18. juni) blir det tema for en salongsamtale.

Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF) og Valdresmusea er stolte av at bunaden til Ahmed Umar snart kommer opp i utstilling i lokalene til Valdres folkemuseum. Umar kom til Norge fra Sudan, og bestemte seg for å lage sin helt egen drakt som speilet hans identitet. Han fant inspirasjon i drakter fra Sudan, og i hallingbunaden. Resultatet er helt unikt. 

I videoen som ligger på denne siden snakker Camilla Rossing, leder for NBF, om bunad og identitet generelt, mens Ahmed Umar forteller om sin drakt. Filmen ble laget av Filmkonsulentene for Nasjonal digital læringsarena.

Rossing har også bidratt med teksten "Headdress and Hijab: Bunad in Multicultural Norway" i boken Dressing with Purpose. I tillegg har NBF skrevet tekst om bunad og hijab i utstillingen Fargerike felleskap - kvitt raseri, som kan ses på Valdres folkemuseum. 

Bunaden til Ahmed Umar kan ses i lokalene til Valdres folkemuseum, i Valdres folkemuseums åpningstider. Drakten er fra i dag, 22. juni 2022, utstilt i utstillingen Fargerike fellesskap - kvitt raseri. Et hefte med informasjon om drakten og Ahmed Umars egne ord, er tilgjengelig for besøkende. 

  • Draktdelet til egendesignet drakt delvis pÃ¥kledd dukke
    1/1
    Ahmed Umars drakt under påkledning på Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Foto: Kristin Gulbrandsen
  • Drakt pÃ¥ utstilling hos Valdres folkemuseum
    1/1
    Ferdig på dukke, i utstillingen Fargerike fellesskap - kvitt raseri ved Valdres folkemuseum. Foto: Solveig Strand
Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 1